Chemotherapie

Haaruitval door chemotherapie

Chemotherapie of bestraling van het hoofd kan haarverlies veroorzaken. Na de behandeling kan het haarverlies snel gaan. Het is daarom belangrijk dat u zich tijdig laat informeren over de mogelijkheden van het dragen van een pruik of een mutsje. Uiteraard kunt u zich eerst wat gaan oriënteren.
Als u chemotherapie moet ondergaan, krijgt u vaak te maken met haaruitval. De geneesmiddelen (cytostatica) hebben invloed op veel actieve lichaamscellen waaronder die van de haarwortels. Uw arts kan vertellen in hoeverre haaruitval bij u zal optreden. De mate van haaruitval verschilt bij iedereen.

Luchtdoorlatend & natuurlijk

Bij haarinstituut Ria Dierking hebben we prachtige oplossingen voor mensen die chemokuren moeten ondergaan. Wij beschikken over een grote collectie confectie pruiken in echt haar en synthetisch haar. Confectie haarwerk moet regelmatig een maatcorrectie krijgen om deze perfect te laten zitten.
Onze lichtgewicht pruiken hebben een natuurlijke uitstraling en zijn luchtdoorlatend. Het is heel belangrijk dat de pruik goed en comfortabel zit. Ook knippen wij indien nodig de pruik passend bij uw gezichtsvorm. Het wordt zo geknipt dat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Niet van echt te onderscheiden!

Hoofdhuidkoeling of haarkoeling met een coolcap

Hoofdhuidkoeling of haarkoeling wordt bij chemotherapie wel gebruikt als een middel om haaruitval door chemotherapie te voorkomen. Bij hoofdhuidkoeling wordt de hoofdhuid tijdens de chemotherapie gekoeld met een coolcap, oftewel een ijsmuts. Die methode is echter niet altijd mogelijk.
Haaruitval door chemotherapie wordt veroorzaakt doordat de cytostatica de cellen die de haren vormen, beschadigen. Het haar wordt dan dunner, breekt af of valt helemaal uit. Door de hoofdhuidkoeling of haarkoeling stroomt er minder bloed naar de haarwortels zodat er minder cytostatica in de haarvormende cellen terecht komt. Dit vermindert de aantasting van de haarproductie.
Overleg met uw specialist of deze behandeling in uw ziekenhuis mogelijk is en of u daarvoor in aanmerking komt. Bij sommige soorten kanker of zeldzame ziekten waarbij koude niet goed verdragen kan worden, kan deze behandeling namelijk niet worden toegepast. Uw arts kan u daar meer over vertellen.

Heeft u problemen met haaruitval?

Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

Wij bieden verschillende oplossingen aan voor problemen met haaruitval door chemotherapie. Welke voor u geschikt is, is afhankelijk van meerdere factoren. Samen met u kijken we graag naar de voor u beste oplossing. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

Borstkanker heeft vele gezichten

In oktober slaat Nederland weer de handen in elkaar om vrouwen met borstkanker te ondersteunen.
Maar liefst 17.000 vrouwen (1 op 7) in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose borstkanker. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Die diagnose is een ingrijpend bericht, ook voor de omgeving. Niet alleen door de behandelingen en/of operatie die nodig zijn, maar ook vanwege de grote onzekerheid die je te wachten staat. Borstkanker is een ziekte die levens voor eens en voor altijd verandert, met vele vaak onbekende gezichten.

Landelijke dag van het haarwerk

9 Oktober was het de ‘Dag van het Haarwerk’. Alle haarspecialisten willen de taboes die er leven rondom haarproblemen doorbreken. Wist u dat vier op de tien vrouwen en 70% van de mannen last krijgt van kaalheid? En 15 procent zelfs al op jonge leeftijd. Maar erover praten, is helaas nog steeds een groot taboe. Veel vrouwen durven het zelfs niet aan hun vriendinnen, partner of huisarts te vertellen...

Het verhaal van Sandra

Sandra kreeg in mei 2019 te horen dat haarborstkanker helaas was uitgezaaid. Door de behandelingen was inmiddels meer dan 70% van haar haar uitgevallen. Sandra had voor die tijd een enorme bos krullen en toen ze bij Dierking Haarinstituut terecht kwam kon ze gelukkig meteen al kiezen uit een aantal haarwerken in haar eigen haartype. Sandra heeft de contouren van haar eigen haar nog en het haarwerk sluit dan ook prachtig aan op haar eigen haar, hoe het was voordat het uitviel. Ze is dan ook ontzettend blij met het resultaat en straalt weer zelfvertrouwen uit. Deze zomer heeft Sandra met haar man, hun kindjes en een klein gezelschap van familie hun bruiloft in Italië gevierd. Zoals ze zelf zegt: “om nog herinneringen te maken”. Sandra was samen met haar gezin het stralende middelpunt van een onvergetelijke dag.