Borstkanker heeft vele gezichten

In oktober slaat Nederland weer de handen in elkaar om vrouwen met borstkanker te ondersteunen. Maar liefst 17.000 vrouwen (1 op 7) in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose borstkanker. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Die diagnose is een ingrijpend bericht, ook voor de omgeving. Niet alleen door de behandelingen en/of operatie die nodig zijn, maar ook vanwege de grote onzekerheid die je te wachten staat. Borstkanker is een ziekte die levens voor eens en voor altijd verandert, met vele vaak onbekende gezichten. De gevolgen kunnen voor iedereen anders zijn. Van chronische vermoeidheid, hartklachten, seksuele problemen tot onbegrip op het werk en de blijvende angst dat de ziekte een keer terugkomt. Ook kan er schaamte zijn omdat je lichaam verandert of schuldgevoelens omdat je opeens verzorging nodig hebt.
Haaruitval is de meest gekende en meest zichtbare bijwerking van chemotherapie of bestraling. Het haar wordt dunner, breekt snel of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook op andere plekken op het lichaam kan het haar uitvallen. Niet elke chemotherapie geeft overigens haaruitval en in sommige gevallen is hoofdhuidkoeling mogelijk om haaruitval te voorkomen. Een deel van de kosten voor een pruik of haarwerk wordt doorgaans uit de basisverzekering vergoed. Hiervoor kun je een machtiging aanvragen bij je arts. Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk, maar het nieuwe hoofdhaar kan anders zijn dan voorheen.
Bij Haarinstituut Ria Dierking hebben we prachtige (tijdelijke) oplossingen voor deze periode. Wij hebben een grote collectie pruiken en haarwerken in echt en synthetisch haar. Onze lichtgewicht pruiken hebben een natuurlijke uitstraling en zijn luchtdoorlatend. Wij knippen de pruik passend bij uw gezichtsvorm en wel zo dat het niet van echt te onderscheiden is. Er is ook een uitgebreide keus aan stijlvolle mutsjes, sjaals en haarbanden met een prettig draagcomfort. Ons team zet zich met hart en ziel in om onze cliënten het zelfvertrouwen terug te geven en weer te laten stralen.
Gelukkig worden de overlevingskansen van borstkanker steeds beter. Het geld dat de KWF met de oktobercampagne ophaalt komt ten goede aan nieuwe onderzoeken en projecten. Kijk voor meer informatie op www.kwf.nl of www.kanker.nl of op onze website.